Lunes

Ny vecka, nya tag, delvis ny klass - men inget byte av lärare denna vecka!
Nya i klassen idag var Fabian från Gävle och Alouise från Belgien.
Måste säga att vi kan konsten att lära oss spanska genom att skratta och flumma. Tror nästan Fabian och Alouise undrade lite vilken klass de hamnat i, men de blir nog smittade de med ;)

I förmiddags fick jag äntligen köpt ett gäng frimärken, fick en rolig blick i "tabacco-affären" när jag bad om 10 frimärken till Sverige :P Sedan på Starbucks så var de jättetrevliga, frågade vart jag var ifrån och tyckte det var roligt att jag kunde beställa på spanska (fast egentligen blev det ju katalanska, eftersom menyerna är på katalanska). Så jag sa att jag pluggar spanska här och då blev de jätteimponerade. Som att det inte är såna som jag där varje dag, men men, trevliga var de ju så man skall inte klaga. 
Så nu har jag avverkat 5 Starbucks här i Barcelona, det du Albin! ;)

Har just pratat med Linnea, Ida och mamma och pappa på Skype och skall kanske ta och sova en blund innan det bär av till Apolo och Nasty Monday med Matilda, Olga och Eirin :D

Kramar,
Elise

Park Guell en un día muy tranquilo

Ursäktar för att jag bombarderar med inlägg nu under helgen. Men det är på helgen det händer!

Efter jag ätit upp och ätit frukost gick jag till Citadell-parken och sprang och körde lite styrekträning när jag kom hem. Sen fick jag ett sms från Matilda som frågade om jag hade lust att ta bussen upp till henne och gå till Park Guell. Det lät ju trevligt, så jag sa ja och fick med mig Emanuel också. Vi tog bussen upp på "berget" och mötte Matilda utanför.
Sedan vandrade vi omkring i den vackra parken, förundrades över Gaudis arkitektur, utsikten, staden och det faktum att vi skall bo här flera månader. 
Något sånt är bra att göra en söndag, då är nämligen allt (läs: i stort sett allt) stängt. När vi stigit av bussen ute vid Passeig de Gracia sa vi hej då till Matilda och begav oss mot Open Core, som är en såndär affär som har allt och som även har öppet sena kvällar och söndagar. 

Nu är det bara lugn söndagskväll, sitter mest och tar det lugnt. Skall ta och svara på brev, har nämligen fått från både Amanda och Carro (tack!♥).

Kramar,
Elise

p.s. har lagt upp en ny header, är den fin? ;) d.s.

Lördagslistan - Dansa fastän hjärtat brister

Glömde lägga ut lördagslistan igår, men här kommer den!

Denna veckan är det en blandning av fler låtar som dykt upp under veckan, låtar från då och nu.
En del från Crappy Tuesday och en del från P3.
En del från 2009 och lite inför sommaren.

Varsågoda: Dansa fastän hjärtat brister - Lördagslistan 2011.01.29

Kramar,
Elise

Mer från Crappy Tuesday


Eirin och Matilda


Olga och jag

Såg att Olga (en av Matildas norska vänner) lagt ut några bilder från i tisdags, så de bjuder jag på här.

Kramar,
Elise

Heliga familjen, kuddar och svar på tal - Sábado


Tomas, Emanuel, Jag, Kristin och Emma framför La Sagrada Familia (Foto: Adéle)
Påväg från kyrkan, på Diagonal, var det en kille som stod och jonglerade framför bilarna under rödljuset, lite coolt!

Dagens utflykt blev att turista sig lite vid La Sagrada Familia (som knappt behöver någon beskrivning, annars klicka här). Ett måste se när man är i Barcelona, och det spelar ju faktiskt ingen roll om du vart här förr, för den är ju ett ständigt föränderligt projekt. 
Under lågsäsong har de gratis inträde på lördagar och idag var sista lördagen på säsongen, vilket märktes i allra högsta grad. När vi kom fram såg vi att det var lite kö, men det var ju inga problem, det var ju t.o.m. ganska väntat. Det var bara det att vi gick och gick och gick, men hittade aldrig början på kön! Tillslut fann vi den och såg skylten där det stod "1,5 km till entrén La Sagrada Familia". Nu var dock detta inte så illa som det låter, eftersom kösystemet var så extremt långt så rörde också kön på sig hela tiden, så det tog inte längre än, ja, vad det tar att gå 1,5 km. Väl framme fick vi se in i den fantastiska byggnaden. Och här hade det hänt grejer sen förra gången jag var där! (juli 2009). Nu kunde man gå fritt omkring därinne, interiören var till synes klar vilket gjorde stor skillnad. Tornen var dock avstängda idag, så att åka upp i dem får man ta och göra en annan dag.

Emanuels kusin, Adéle, flyttade också till Barcelona nu i veckan, så hon och hennes kompisar Kristin, Emma och Åsa var också med idag. De skall plugga via ett universitet, också spanska, fram till maj. Har en känsla av att vi 7 kommer att bli ett utflyktsgäng, haha! :)

Vi åt alla lunch på Passeig de Gracia, sedan stack jag, Emanuel, Adéle och Emma till Ikea och jag köpte bl.a. denna kudden:

När vi kom hem var vi alldeles för trötta för att laga till Tacos som först var tänkt. Istället blev det mikromat/rester och vi kikade på roliga klipp på youtube. Där finns mycket kul, men det här och det här är ändå det bästa!

Svar på tal!

Albin: Antar att det inte lär dröja alltför länge innan jag går på en Barca-match. Killarna är idrottsintresserade så jag kommer nog hänga på nån gång :)
Mie: Naturligtvis är det mycket katalaner här - jag är i KATALONIEN! :P Å andra sidan är Barca en väldigt blandad stad etniskt sätt. Här finns mycket invandrare, från övriga Spanien och resten av världen, vilket gör att människor är väldigt förstående om man kommer som utlänning.

Kramar,
Elise

Viernes


Tog en promenad ner mot hamnen innan skolan. Tog en fika/lätt lunch på Starbucks och gjorde läxan med Matilda.
Tänk, att även här finns en pekande gubbe, men här heter han Cristopher Columbus (eller Cristobal Colón som det är på spanska) och inte Gustav Adolf. I hamnen finns det, för att citera Tomas; "En och annan båt". 


På kvällen gick jag, Matilda och Shakira (koreanskan från våran klass) på bio. Men först blev det middag/efterrätt på Happy nära bion. Jag hade ätit hemma och passade på att prova Creama Catalana som är en av Kataloniens specialiteter, typ som créme caramel/brylépudding/vaniljpudding, med ett karameliserat täcke. Supergott!


Eftersom de bara visade amerikanska filmer på denna bion och alla andra var långt borta, så fick vi stå ut med dubbat. Men det var faktiskt mer uthärdligt än vad jag trodde det skulle va. Vi fattade ju inte ens hälften av vad de sa, skrattade bara på fel ställen och skrattade inte när alla andra skrattade. Men men!
Vi såg hur som helst "Love and other drugs" eller "Amor y otras drogas" som den heter på spanska. Jättebra, men den var lite annorlunda än vad jag trodde den skulle va. Att den heter y otras drogas är en direkt koppling till att Jamie i filmen (spelad av Jake Gyllenhaal) faktiskt spelar en försäljare för läkemedelsföretaget Pfizer. Han möter Maggie (Anne Hathaway) på en läkarmottagning dit hon går eftersom hon har Parkinsson. Affischen säger nog det men - de är inte direkt sparsamma med sexscenerna! :P 
Bion började 22:20, vilket är helt normalt här. Tror ingen film började tidigare än kl. 19.

Snart en uppdatering om idag! :)

Kramar,
Elise

Barcelona-tips número dos


Inatt var jag som sagt på ett ställe som heter Apolo och en klubb som heter Crappy Tuesdays. Först kan jag bara säga: W O W! Hit vill jag igen!
För er som vart ute i Göteborg så kan man säga att det var som en stor Sticky Fingers/Klubb Total Top Floor, med inslag av Saturn, och det bra från Parken & Trädgår'n
På nedervåningen ett stort dansgolv med massor av folk där alla inte dansar loss fullständigt och så utan det är även som ett stort mingel. Massa sköna människor och bra musik, vi hade verkligen skitkul! 
Och när de spelade Saturn-klassiker som: a-ha – Take On MeCaesars – Jerk It Out (Original Mix) och Cyndi Lauper – Girls Just Wanna Have Fun så visste jag; det här är mitt sorts place.
Vid 4 var vi trötta och begav oss hemåt, men det var fortfarande knökat inne på dansgolvet...

Kramar,
Elise

Marco y Margarita en Francia

"Marco se enamoró de..
Marco (en som jobbar på skolan) blev kär i...
Margarita
(vår lärare)
en una ciudad muy pequeña en Francia
i en mycket liten stad i Frankrike
porque este restaurante es muy famoso en Suecia.
eftersom att denna restaurangen är mycket känd i Sverige
Un dia el le dijo: Te quiero!
En dag sa han till henne: Jag gillar dig!
Y entonces ella le respondió: Porque estaba borracha.
Och sedan svarade hon: Eftersom jag är full.
Al final estuvieron felices.
I slutet var de mycket glada."

Igår var temat kärlekshistorier i skolan och på Margaritas lektion fick vi skriva stafettberättelser, d.v.s. när man skriver en mening, viker och skickar vidare. Detta var ett av resultaten, som ni ser; bara blajblaj. Men man lär sig genom att ha kul, eller hur? ;)

Kramar,
Elise

Martes y Miércoles


Uppdatering på ena långsidan i rummet, ny affisch m.m.

Från skolan; vårt klassrum "Granada", Matilda pratar i telefon, tavlorna på väggen och utsikten från fönstret ut på Carrer del Bruc (min och skolans gata).

Så vad har hänt sedan sist? Igår så startade jag dagen lugnt som vanligt med frukost och en titt på facebook. Helt plötsligt gjorde Peace and Love ett bandsläpp med bl.a. Håkan Hellström och Säkert! och ja, ni känner mig, jag blev såklart överglad och började planera sommaren på en gång.
Sen så skulle jag och Emanuel se filmen på skolan vid 13, men den var tråkig, så vi gav upp efter en stund och promenerade ner till ramblan istället. Efter en stund skiljdes vi åt och jag vandrade tillbaka till skolan. Gick i skolan och Matilda lyckades övertala mig att hänga med på Apolos tisdagsklubb Crappy Tuesdays (mer om det i ett eget inlägg strax).

Idag kom jag hem kl. 5 och sov till ca 12.30, åt frukost, gjorde läxan och stack till skolan. Efter skolan kom jag hem, fixade med ett och annat innan jag och killarna stack till Starbucks för en kopp choklad. Vi funderade på att se Barcelonas match på tapasbaren nere på hörnet, men kände oss rätt trötta och gick hem istället. Och ja, nu sitter jag här och skall skriva ett par inlägg till, sedan lägga mig med en god film innan sömn.

Fråga gärna om ni undrar något, vad som helst om Barcelona, min vistelse eller mina studier! :)

Kramar,
Elise

Ny vecka, nya människor och planer


Lite bilder från skolans terass, där jag satt i eftermiddags.

Livet går vidare i Barcelona. Ny vecka, nya tag, delvis ny klass och en ny lärare. Tänk att det faktiskt blir som hemma, en såndär måndagskänsla av trötthet och så. Har väll redan hamnat i Barca-koma. 
Igår flyttade det in två killar från Sundsvall här i lägenheten, Tomas och Emanuel. Jättetrevliga killar båda två, vi kommer nog hänga ihop en del.
De går i skolan på förmiddagarna, så jag vaknade strax före det att Emanuel kom hem på sin rast :P Vi bestämde att ta en promenad efter det att de slutat skolan. Sagt och gjort, efter att ha lämnat av lite grejer i lägenheten gick vi ner mot ramblan och köpte varsin baguette och fortsatte ner mot hamnen och gick ute på "piren" i solskenet en stund innan jag lämnade och gick mot skolan.

I skolan så var det som sagt lite nytt. Jag, Matilda och Thomas (från Holland), var kvar från förra veckan, så kom Kevin (från Göteborg), Shakira (ja, på riktigt, hon hette så! Från Sydkorea) och nån kille från Ryssland.
Så när vi kom in på andra lektionen så skulle vi plötlsligt inte ha Xavi längre, vi fick en annan trevlig lärare Linea, men jag tyckte om Xavi så det var lite synd faktiskt. Men det är lika bra att börja vänja sig, för att byta lärare kommer det nog bli en del av, när man byter steg och sådär.

Efter skolan handlade jag och Matilda lite på Día och laddade på pengar på mobilerna innan vi skiljdes åt och gick var och en hem till sig. 
Väl hemma gjorde jag läxan/pratade med Tomas och Emanuel. Pratade med Linnea och Ida på Skype och sedan åt vi en kvällsfika på Emanuels rum och diskuterade utflyktsplaner. På lördag blir det La Sagrada Familia, Ikea och Font Montjuic (den magiska fontänen). Blir nog trevligt! De är båda väldigt motiverade och kommer hitta på mycket så det kommer var kul att hänga på :)

Nu börjar det bli sent och jag skall nog ta och sova. Imorn väntar en ny dag!:)

Kramar,
Elise

Lördagslistan - Stenis bästa

Skall försöka att lägga ut Spotify-spellistor med musik som jag lyssnar på just nu. Blir kanske sådär en gång i veckan. Detta behöver inte vara musik som egentligen har med Spanien eller Barcelona att göra, men det är ju också något som är en del av mitt liv här.
Man måste, såklart, ha spotify för att kunna lyssna på dessa listor, så har du inte det så ignorera bara detta (eller skaffa Spotify).


Martin Stenmarck aka Stenis och Johanna på Faddergalan 2009
Johanna & jag intervjuar Martin på Faddergalan 2009

Idag blir det lite Martin Stenmarck. Ända sedan jag och Julia intervjuade honom första gången, på faddergalan 2007 så har jag då och då lyssnat på honom, vi har alla tre skivorna hemma i cd-hyllan. Jag tror flera aldrig ens skulle få för sig att lyssna på "Stenis" (som blev vårt smeknamn på honom under Faddergalan 2009), eftersom han har lite tönt stämpel bland många ungdomar. Men oj, vad ni missar. Hans texter är helt underbara, mitt i prick, klockrena och alla kan känna igen sig någonstans. Så ett tips, prova och lyssna! För övrigt så är han en av trevligaste kändisarna jag träffat och båda intervjuerna jag har filmat, 07 och 09, har vart bland de bästa av alla faddergala-intervjuer.


Och här är listan: Stenis bästa

Kram,
Elise


Hemos ido a Ikea


Några av dagens köp;
Fr. v. 1. Handdukar och påsklämmor 2. Förvaringslådor till smycken och hårassecoarer (och påsklämmorna) 3. Tidskriftssamlare till alla mappar och papper, uppiffade med tuschpennor av mig själv:) 4. Flädersaft och fotoram 5. Ljuslyktor 6. Filt och 2 kuddar 7. Pågens kanelgifflar, Ballerina- och Singoallakex (från Göteborg!) och tuschpennor 8. Handkräm och duschkräm


Så kom tillslut lördagen i alla fall. Som ju egentligen kommit redan när jag gick och la mig, men men. Hur som, så hade ju jag och Matilda planerat hela veckan att vi skulle till Ikea idag, vilket också blev av!
Vi träffades på Plaza Catalunya på eftermiddagen, när vi vaknat med andra ord:P, och gav oss av mot..ja vart va det vi skulle? Efter att ha letat lite vid busshållplatserna vid Plaza Catalunya tog vi istället metron mot Plaza Espanya, men när vi väl kommit så långt så kom Matilda på att man nog kunde sitta kvar på den linjen så skulle vi komma rätt. Vid näst sista hållplatsen gick nästan alla av, men vi satt kvar. Vid sista hållplatsen gick vi av - och insåg att vi nog åkt lite långt. Vi började gå mot rätt riktning, men insåg ganska snabbt att vi aldrig skulle hitta ändå, så vi tog en taxi sista biten. Tillslut var vi äntligen framme vid det blå-gula huset :D
Väl inne var vi effektiva och entusiastiska och jag prickade av alla punkter på min lista (plus lite fler saker såklart, det är ju Ikea...). I självbetjäningskassan hade jag experthjälp med packningen, Matilda har nämligen jobbat på Ikea hemma i Sverige, tillsammans packade vi ner alla mina grejer och det blev en rejäl påse. 
Sedan så köpte vi såklart en del i "La tienda Sueco" (Den svenska affären), bl.a. blåbärssylt, flädersaft, kanelgifflar, ballerinakex, ost m.m. 

När vi kom ut så var det såklart jätteenkelt att se hur vi skulle ta bussen hem. Så nu vet vi till nästa gång:) Väl inne i stan skulle det vara en demonstration vid Plaza Catalunya, så bussen stannade längre upp nära Passeig de Gracia, vilket bara var bra då det blev närmare för oss båda. Matilda gick till Esprit i väntan på bussen och jag kånkade mina påsar hem.
Väl hemma satt jag in allt på sin plats och lyssnade på P3Guld. Inget till Håkan (:() men storslam till Robyn och Kent blev inte årets grupp(:D). 

Nu ett par bilder som mamma "beställt":

Ett: Jag har köpt en tekopp!
Två: Såhär ser mitt skrivbord ut

Kram,
Elise

Barcelona-tips número uno


Mitt första Barcelona-tips blir från denna kvällen/natten. Vi var på en mysig liten bar som heter Nevermind, belägen några smågator från "ramblan". Det var en liten, trång bar men väldigt härlig och man gillar den bara mer och mer när man är där. Ena långside-väggen är målad med grafitti o vid den andra är bardisken där spriten står på hyllor gjorda av gamla skateboards. Taket är helmålat med griffeltavel-färg där olika gäster har skrivit sina åsikter om saker och ting. Det är en lite "rough" feeling med alltihop, både inredning och människor där. Det var ingen speciel stil på människorna, här blandas allt från rastaflätor, stickade tröjor och mössor till kort kort och högklackat. 
Helt klart ett tips till den som vill ha ett mysigt ställe att bara ta en öl på med en kompis, eller ladda upp inför utekvällen - här är det nämligen ganska billigt, specielt jämförelsevis med klubbarna ute på stan. En öl på flaska för €2,50.

La noche español

Första utgången i Barcelona. Det är inte direkt som att gå ut i Göteborg. Det är inte direkt så att man ses kl. 20, förfestar, drar till krogen och kommer hem halv fyra.

Nu är klockan kvart i fyra, och när jag lämnade Matilda & co på "ramblan" för ca 45 min sedan, hade vi bara hunnit med förfesten. Kl. 3. 

Allting här är förskjutet några timmar, i stort sett i all fall, p.g.a. siestan. Men i och med att gamla och nya traditioner krockar i en europeisk metropol som Barcelona, så blir det helt enkelt att folk är vakna längre på vardagarna och sover igenom helgerna. Typ.
Affärerna har öppet till 21-22 på kvällen, alla vardagskvällar, vilket ursprungligen grundar sig i att man skall ha siesta mellan ca 13:30-16, men de stora affärerna runt t.ex. Placa Catalunya och "ramblan" har inte det, utan har istället öppet 12 timmar i sträck. 

Och så var det krogen, ja. Hemma har vi typ gratis/billigare inträde före kl. 22/23, här är det före 03. Kl. 22/23 sitter man hemma eller på en bar och precis börjat förfesta. Ställena har öppet till 06. 

Det är mycket att vänja sig vid, det är som att vrida fram dygnet 2-3 timmar varje kväll. Börjar man dessuom, som jag, skolan kl. 15 varje vardagseftermiddag har man anledning att kunna vara vaken på nätterna, även om man bara sitter hemma. Vilket förvisso kanske kan vara bra att vänja sig vid, för till sommaren, på festival, lever man så också. 

Kl. är snart 4 och jag skall sova. Senare idag skall jag och Matilda till Ikea. Något vi pratat om hela veckan, tänk att man aldrig blir så svensk som när man är utomlands...

Kram,
Elise

Más fotos y precios de móviles

Blev inte av att jag tog några kort på skolan, skall försöka få det gjort imorn. Istället bjuder jag idag på lite fler foton från rummet och dagens köp:


Söta Hello Kitty-tofflor från H&M (Ida, blunda!) Och ja, jag har samma rabatt här :D


Hade en fruktansvärt ful tavla ovanför mitt skrivbord, så jag var helt klart på jakt efter något annat att sätta upp istället. Ikväll när jag och Matilda promenerade i området norr om "Ramblan" visade hon en kul affär med massa affischer m.m. och denna köpte jag, snygg va? :)


T-shirt från Pull and bear, som kommer att bli en av mina favoritaffärer, massor av fina saker :DMin garderob/skafferi/medicinskåp

I förmiddags var jag en sväng på stan, gjorde inköpen ovan och laddade på spanska mobilen. Det var en upplevelse. Jag stoppade in 5€, godkände, stoppade in en till, då spottade maskinen ut båda 5orna, och sa att mobilen va laddad. Tack orange för 5€ gratis! :P
Har också fått uppleva hur extremt dyrt det är med mobiler i spanien. Och då menar jag inte att använda svenska mobiler i landet, nej att använda spanska mobiler. Förutom att det kostar ca 80 cent (7,42 SEK)/sms utomlands, bara att smsa till en annan spansk mobil kostar 15 cent (1,39 SEK)/sms. Med andra ord - dyrare än vad det kostar för mig att smsa från min svenska mobil i Spanien till en svensk mobil i Sverige. Minutkostnaden för att ringa till spanska mobiler är 9 cent (0,83 SEK) och till svenska 15 cent (1,39 SEK, alltså bara lite billagare än att svara när en svensk mobil ringer till mitt svenska nummer här (1,80 SEK). Hutlösa priser, men här är de helt normala :O 

Efter skolan tog som sagt jag och Matilda en promenad ner mot ramblan och området norr om, ett område med massa smågator och udda men fina butiker (mamma, pappa o Albin; om ni minns vart bl.a. Mango, Sissley och den där affären där jag köpte Converse, låg). Vi tog en långfika på Starbucks, planerade helgen lite och hade mycket trevligt :)

Kram,
Elise

Nunca...

"Nunca he desayunado caviár con cava
(Jag har aldrig ätit caviar och champagne till frukost)
Nunca he ido al espacio
(Jag har aldrig vart i rymden)
Nunca he subido el Mont Blanc
(Jag har aldrig klättrat upp för Mont Blanc)
Nunca he visto un dinosaurio vivo
(Jag har aldrig sett en levande dinosaurie)
Nunca he tocado la luna en medio día
(Jag har aldrig rört på månen mitt på dagen)
Nunca he subido a una escalar de hacia dios
(Jag har aldrig gått på en stege upp till gud)
...pero nunca es tarde para hacerlo
(...men det är aldrig försent att göra det)"

Detta var min klass variant av en dikt som hette just "Nunca" (aldrig) och innehöll flera rader med saker som personen aldrig gjort, men det är ju aldrig försent att göra det. Tänkvärt, absolut, även om våran lista innehöll en del saker som praktiskt taget är omöjligt :P

Kram,
Elise

Ett gäng bilder


Igår tog jag en promenad bort till närmsta park, Citadell-parken, ca 1 km hemifrån, för att kolla om det skulle gå bra att springa där. Det kommer gå bra, det är grusväg, enda problemet är ju att det är en bit hemifrån...
På bilden, Triumfbågen strax innan parken - vid Trafalgargatan (man undrar nästan om man är i rätt stad).


Utsikt från Triumfbågen mot Citadell-parken.


Vägen fram till parken var kantad av palmer och vackra gatlyktor.


Inne i parken fanns en liten damm, började kännas väldigt Slottskogen ^^


Sen så har de i Barcelona lyckats återuppliva en mamut...
nej, men en staty hade de i alla fall. I parken fanns även "Naturhistoriska" (ännu en likhet med Slottskogen!) och Zoo.


Här satt jag och gjorde läxan...


...med denna utsikten :) Inte illa va?

Och nu lite bilder från mitt rum:


Sängen = rummets mittpunkt!


Och vid sängen har jag satt upp fina bilder på familj, vänner, Ark, Göteborg m.m.


Och tänk, jag har en alldeles egen trollskog :)


Min gatuvy utanför fönstret (i nån slags dåligt ihopsatt panoramabild). Ner på gatan på den vänstra bilden ligger skolan. Följer man gatan till höger kommer man ut på Passeig de Gracia, som leder ner till Placa Catalunya och La Ramblas.


Gissa vem som blev glad av att hitta Wasa knäcke i affären runt hörnet?...Jag!


Och som ni förstår - det här blev jag glad av att hitta! Nej, det är inget vanligt take-away-glas i vanlig mjukplast, det är ett återanvändbart glas, allt i hårdplast, t.o.m. sugröret. Blev helt kär:D

Skall försöka ta lite bilder på skolan och så imorgon också så ni får se:)

Kram, 
Elise

"No chango" eller en svensk-spansk velpanna

What a day!

Vaknade runt 7 då jag klev upp, åt frukost och gjorde mig i ordning. Gick sedan den lååånga (känn ironin!) vägen till skolan;

A= skolan, B= lägenheten. Enligt google-maps: 69 meter, 52 sekunder ^^

Väl vid skolan (trots det korta avståndet tog det några minuter att hitta, det var inte direkt självklart vart man skulle...) fick jag en mapp med info och satt ner i ett klassrum och väntade med några andra elever. Tillslut kom en kille och sa att jag skulle följa med honom för att göra det muntliga testet som slutligen skulle bestämma vilken nivå jag skulle hamna på. Vi pratade bara litegrann innan han bytte till engelska och sa att han kommit fram till, genom att titta på mitt skriftliga test och det vi pratat, att jag behövde börja i en lägre nivå "intermediate". Han var noga med att påpeka att det inte var någon fara, eftersom jag skall vara här så länge så kommer jag säkert få byta grupp längre fram. 
Det var faktiskt lika bra också kände jag, i en högre grupp skulle jag bara känna att jag inte hänger med eller kan någonting, nu känns det helt okej att fråga och. Men nu skall vi inte gå händelserna i förväg, jag kommer till första lektionen. 

Jag hade nu några timmar innan jag skulle tillbaka till skolan för ett info-möte. Dessa timmar använde jag till att vandra gatan upp mot grannkvartet Grácia, vilket också är där jag bodde med mamma, pappa och Albin när vi var här. Det var skönt att vandra i kvarter jag kände igen och att få återse detta mysiga kvarter. Den ekologiska mataffären som var vår granne låg kvar, dock inte det fantastiska wok-stället ett par gator bort. Köpte hur som helst mat och diverse annat i både eko-affären och en vanlig mataffär. Gick sedan bort emot Passeig de Grácia, som är den stora gatan genom stadsdelen, och satte mig vid en liten gräsplätt och skrev Tildes födelsedagskort innan jag gick tillbaka hemåt. 
Pysslade med ett och annat, åt lunch och begav mig till info mötet på skolan.

Mötet bestod av att "skolchefen" gick igenom alla papper som fanns i mappen och man kunde få ett glas sangría. Innan när jag satt och väntade ute på skolans mysiga terass pratade jag med Brisa från Holland. På mötet var det vi, plus Stefan från Schweiz och en annan kille som jag inte pratat med. Jag, Brisa och Stefan skulle alla tre gå på lektion på eftermiddagen, men hade nu nästan ett par timmar kvar (och alla har ju inte lika nära till skolan som jag) så vi gick runt hörnet till ett mysigt café. Där satt vi och pratade tills typ halv tre, då vi gick till min lägenhet för Brisa ville kolla på rummet, om hon eventuellt kunde ta det eftersom jag skulle byta (senare på skolan fick vi reda på att det inte var möjligt, lägenheten är reserverad för folk som skall bo längre och Brisa stannar bara 2 veckor). Efter att jag och Brisa velat runt en stund i området efter en mataffär (utan att lyckas förrän klockan blivit för mycket) var vi tillbaka på skolan, Brisa gick till sin lektion, jag och Stefan till våran. 

Vi är fem personer i klassen denna veckan. Jag, Stefan, Thomas från Holland, Frank från Sverige/Tyskland och Matilda från Ängelholm. Det känns som ett härligt gäng och det är skönt att vi är så få för man är inte lika rädd för att göra bort sig då. Vi har två olika lärare, första halvan Margarita, en rolig och speedad lärarinna. Andra halvan Xavi (nej Mie, det är inte fotbollsspelaren), en vitsig lärare som gillar att slå upp ord vi inte kan i Matildas svenska ordbok och försöka uttala dem på svenska. Mycket skratt, det är roligt att lära sig grammatiken t.o.m. 
I pausen gick alla till cafét och pratade en stund, var skönt att faktiskt få prata lite svenska. 

Hemma igen, strax efter 19 skypeade jag med mamma o pappa, Ida och Linnea, sedan mormor o morfar. Därefter var det dags för Idrottsgalan som jag ju trodde att jag skulle kunna se. Men icke, internetuppkopplingen var uppenbarligen för dålig för det gick inte. Mycket besviken såklart. Började se The Holiday, men kom på att jag borde säga till att jag vill byta rum, så gick ut och gjorde det. Xavier (pappan i familjen) sa att det skulle va klart till imorn. 
Men väl inne på mitt rum igen, kändes det fel. Detta hade ju blivit mitt rum nu och jag gillade verkligen den stora sängen. Efter lite konsulterande med mor o far, gick jag tillbaka och sa till att jag behåller mitt rum. Mitt rum.
"No chango?" sa Xavier. "No, está es mi habitación" sa jag.
Och som tur var, precis under samtalet med mamma o pappa kom de till kategorin "Årets idrottare med funktionshinder" på tv, pappa flyttade datorn till tv:n och la micken där så jag kunde höra presentationen och utdelningen. Priset vanns av simmaren Anders Olsson. Men som sagt, Zebben har massor av år och Anders är också värd priset, han är ju lite av en legend inom handikapidrotten. 

Nu sitter jag här, på MITT rum och skall se klart filmen innan jag går och lägger mig. 

Har ni det bra därhemma? :)
Tack för kommentarerna!

Kram,
Elise

På plats

I eftermiddags, efter en gemensam fika på Starbucks, lämnade mamma och pappa mig på Kastrup och jag gick igenom säkerhetskontroll, folkvimmel och fram till gaten. Vi flög iväg i tid och efter att ha cirkulerat i luften en stund landade vi 10-15 min sena på Barcelonas flygplats. När jag fått min packning (som var bland de första, skönt!) gick jag ut och tänkte ta bussen, men det var allmänt förvirrande hur man tog den, så jag tog en taxi istället. Dyrare, men det kändes värt det. Dessutom kunde Karlotta inte längre möta mig vid Plaza Catalunya eftersom hennes pappa ramlade ner för en stege i eftermiddags och hela familjen var på sjukhuset i Girona. 

Tillslut kom jag fram, alltså vid lägenheten, som jag lyckats förklara vart den var för taxichaffisen som inte kunde ett ord engelska. Dock så visste jag ju inte vart jag skulle efter porten, tänkte att det brukar ju stå namn utanför. Icke. Som tur var så var det en som gick in precis när jag kom så jag kom åtminstone innanför porten. Väl där blev jag inte mer klok på vilken lägenhet jag skulle till. Men jag tycktes mig minnas att det stod nått med 4 på papprerna, så jag chansade på att det betyde våning 4. väl uppe fanns där 2 lägenheter, ur den ena skällde en hund, och så vitt jag visste så skulle där inte finnas en hund, så jag antog att det var den andra. Men jag vågade inte chansa så jag försökte ringa numrena jag fått till han som äger lägenheten. Mobilen var avstängd och hemtelefonen var upptagen. Fanns väll inget annat att göra än att knacka på? En man öppnar och hackar sig fram till mitt namn, jag har alltså kommit rätt. Jag lyckas på något sätt förklara att jag inte pratar så jättemycket spanska - än - och han hämtar sin dotter, Laura, som kan bra engelska. 
Med henne som "tolk" får jag mitt rum och de går igenom kök, badrum etc. Nu har jag fått ett rum, men i nästa vecka kan jag välja att få ett annat om jag vill, som är lite större, men har mindre säng. Tror nog jag skall ta det andra rummet, men har inte riktigt bestämt mig än...

Sen så förklarade jag att jag ville köpa mat till ikväll och ena sonen (de är tre barn och två vuxna, Laura och hennes halvbror och halvsyster plus pappan Xavier och hans fru, kan inte riktigt alla namn än) följde mig till en liten mataffär en bit bort (inte direkt bara runt ett gathörn, jag skulle aldrig hitta dit själv :P). Köpte en tortilla de patatas (potatisomelett) och lite frukostmat.
Väl "hemma" åt jag min omelett framför tv:n och någon dubbad amerikansk polisserie. 

Och nu sitter jag här på mitt rum och försöker smälta allt. Kommer nog gå och lägga mig ganska tidigt idag, det är lättare nästa dag då man kan starta upp ordentligt. Skall vara i skolan 8:30 imorn och göra ett muntligt test så de kan placera mig i en klass. Det skall faktiskt bli kul att se skolan och se mig om lite i kvarteren. 
Mitt mål denna veckan är att lära mig omgivningen, plus att jag skall inhandla lite "mysfaktors-prylar", åka till Ikea och se lite av det jag redan sett av stan. Låter kanske konstigt, det där sista, men jag tror det är ett bra sätt att känna trygghet såhär i början Överhuvudtaget så känns det skönt att jag bor bara 1 km från där vi bodde när vi var här 2009. Det gör det hela lite lättare, i alla fall i teorin.

Ska strax skypea med mamma och pappa!
Återkommer imorgon :)

Kram,
Elise

Nedräkning och skidor

Om ett dygn är jag snart framme i Barcelona centrum med flygbussen från flygplatsen :)

Väskorna står packade och klara och det mesta är färdigfixat, inget sista minuten stress här inte ;) Kl. 8 imorn bitti bär det av från Landvetter med bil ner till Kastrup där vi skall ta en fika/lunch på Starbucks innan flyget lyfter. 
Jag känner mig faktiskt förvånansvärt lugn, ingen större resfeber. Det kommer kanske, eller så kan man se det som att det redan vart.

Måste också nämna att min duktiga bror tillsammans med 16-åriga, synskadade Zebastian Modin idag tog sin första världscupseger i finska Voukatti. På måndag är han nominerad i kategorin "Årets idrottare med funktionshinder" på Idrottsgalan (Svt 1 kl. 20-22:30, SvtPlay 16:30-23). Kolla in det!

Kram,
Elise

Uppdatering

Igår blev jag på lite designhumör här på bloggen. Det är farligt när man väl börjat, tro mig.
Hur som,

*fick i alla fall (äntligen!) till en ordentlig header (d.v.s. bilden överst på sidan) efter månader av huvudbry.
*Jag har även fixat så det blir riktiga smileysar :) i inlägg och kommentarer.
*fixade en liten introduktionstext i menyn
*ny bloglovin-logga och om ni vill kan ni nu lyssna på The Arks nya singel, direkt här på bloggen (klicka bara på den röda play-knappen)

I övrigt så satt jag igår och planerade första kvällen i Barcelona lite mer. Kollade upp hur bussarna går från flygplatsen och frågade Karlotta (min spanska vän, boendes i Barcelona, tjejen bredvid mig på en av bilderna i headern) om hon kunde möta mig vid Plaza Catalunya och följa mig till lägenheten - det kunde hon och det känns skönt :)

Men nu skall jag ta hand om ytterligare lite tvätt och försöka få någon slags ordning i packröran.

//Elise

It's the final countdown...

Det är mindre än en vecka kvar, galet va? :O

Igår, eller snarare inatt, kom jag hem efter två veckor i Linköping och stugan/Östersund och därmed skall planering, packning o.s.v. sättas igång på riktigt. Än så länge har jag väll inte kommit så långt, mest börjat packa upp den gamla packningen och skrivit en massa listor på vad jag skall göra. 

Innan jag har något mer intressant att skriva kan ni ju kolla in en annan intressant blogg, min vän Louise har rest till Kuba för att plugga spanska ett par månader innan hon skall resa runt i Spanien under våren (och ja, hälsa på mig). 

Adios for now!

//Elise

RSS 2.0