"Adíos, adeo y amén" del 1 - desde a hasta w

Detta inlägg uppdaterades i augusti 2015, efter min återresa till Barcelona, med aktuell information. Övriga inlägg i bloggen kan ha gammal ogiltlig information. /Elise

---

Denna titel, fast såklart på engelska, hade det allra sista avsnittet av M*A*S*H, sänt i amerikansk TV i februari 1983 och sett av 106 miljoner amerikaner. Och precis som det var sista avsnittet, så är detta de sista avsnitten på denna blogg. Avskedsinlägget kommer i fyra delar, här är den första.

När ni läser detta är jag redan hemma i Sverige, har med mamma och pappa anlänt till det numer sålda huset i Landvetter. Detta efter 20 veckor/nästan 5 månader/141 dagar/3.384 timmar/203.040 minuter/12.182.400 sekunder i Barcelona. Det har vart ett äventyr, förmodligen det största i mitt liv. Jag har lärt mig otroligt mycket och då inte bara det spanska språket och kulturen, utan hur man klarar sig när man bara har sig själv, hur det är att ha vänner som kommer och åker, hur det är att ibland längta hem men ta sig igenom det. Med såna här vistelser finns aldrig bara en framsida eller bara en baksida, det har inte alltid vart lätt, men det har också väldigt ofta vart the time of my life. Förutom att vara nostalgisk och slänga ur mig dessa moralkakor skall jag i detta sista inlägg dela med mig av några sista tips om Barcelona, Spanien och hur det är att resa själv och bo i ett främmande land, från A till W.

Apolo; nattklubb i stadsdelen Raval i södra centrum. Detta har varit min favoritklubb i Barcelona, med klubbarna Nasty Mondays, Crappy Tuesdays och Cupcake, är den enligt mig outstanding bäst med bästa atmosfären, människorna och musiken.
http://www.sala-apolo.com

Arenas; är den ombyggda tjurfäktningsarenan, numera shoppingcentrum. Än så länge är den ganska öde, eftersom den är såpass ny, men här finns affärer såsom Mango, Desigual, Olokuti och flera lite finare affärer. På nedre- och övre plan ligger restauranger, bl.a. en bra pasta take away därnere. Det finns även en biograf och ett Rock museum och längst upp får man en panoramavy över Placa Espanya och resten av stan, dit man även kan ta sig med expresshiss utanför byggnaden.
http://www.arenasdebarcelona.com

Babylon Idiomas; är skolan du skall plugga spanska på. Jag är helnöjd med skolan, lärarna och läget. Jag har lärt mig spanska på ett roligt, pedagogiskt sätt och i bra takt. Det är inte den billigaste skolan, men helt klart prisvärd för kvalitén man får.
http://www.babylon-idiomas.com/se/index.htm

Babylon Idiomas led av stora ekonomiska problem under 2014, kunde t.ex. inte betala ut löner till sina anställda. Skolan gick i konkurs under 2015.

Bocadillo; är en baguettemacka, vanligtvis med tomat, olivolja och manchego ost eller jamón (rökt skinka). Detta är ett otroligt vanligt mellanmål/lunch, tillsammans med biquini (en toast/varm macka). Se även Snabbmat.

Boende; Barcelona svämmar över av hotell i alla prisklasser och det finns även ett antal hostel och lägenheter av olika slag. Louise bodde på Diagonal Home uppe på Diagonal, inte så centralt, men billigt och jag kunde komma och gå som jag ville där. Albin bodde på The Praktik på Diputació, bara ett kvarter från mig vilket var bra och prisvärt. När mamma och pappa kom ner sista veckan hyrde vi en lägenhet på Nou de la Rambla i de mindre ruffiga delarna av Raval. När jag och Ida besökte Barcelona 2015 bodde vi på fina lilla hostel Mapamundo i Barrio Gótic, vilket jag starkt kan rekommendera!
http://www.hostelworld.com/hostels/Barcelona

Bosc de les fades; är baren inhyst i vaxmuseets lokaler och går lite på samma tema. Här kan du sitta bland en låtsasskog, vattenfall och sagofigurer och ta ett glas eller en macka. Det är ganska dyrt och de stänger "redan" kl. 1.30, men är ändå värt ett besök.
http://www.museocerabcn.com/en/bosc.html

Claire's; är en kedja med billiga, roliga och färgglada smycken, accesoarer och bijouterier, för barn och unga. Finns bl.a. på Portal Àngel, Maremagnum och Gran de Gràcia.
http://www.claires.com

Ekologisk/vegetarisk mat; är inte lätt att hitta i vanliga mataffärer, dock är det lätt att hitta ekologiska mataffärer. Då specielt uppe i Gràcia där de duggar tätt, bl.a. Veritas (Torrent d l'Olla) och ett par till på Asturies. Veritas ligger dessutom nere på stan, Via Laietana och Villaroel/Gran Via. I dessa affärer finns dessutom ett bra utbud av vegetariska produkter, såsom tofu/soja biffar/nuggets, sojafärs, soja/havre/ris mjölk m.m.
http://www.veritas.es

Ferran; är en sidogata till Ramblan och ligger paralelt med Placa Reial. Det här är förmodligen Barcelonas bästa bargata med flertalet bl.a. irländska pubar och mitt och Karlottas stammisställe Schilling. Dessutom ligger här både Starbucks och Maoz.
Google karta

Font Mágica de Montjuic; är en stor fontän placerad framför Palau Nacional vid berget Montjuics fot. Några kvällar i veckan visas här ett spektakulärt skådespel med vatten, ljus och musik i takt. Mycket vackert, men alltid mycket folk. Läs mer om bl.a. öppettider här.

Fotboll; skall du se! Det spelar nästan ingen roll om du gillar fotboll/sport eller inte, att se en Barca match på Camp Nou är en upplevelse och folkfest, speciellt i slutet av säsongen. Tycker man biljetterna är för dyra (de billigaste runt 500,-) är det en nästan lika omvälvande upplevelse att se matchen på nån av pubarna inne i stan, t.ex. George Payne eller Dow Jones (Bruc).
http://www.fcbarcelona.cat

George Payne; Barcelonas största irländska pub i två våningar och ett av mina favoritställen. St Patrick's Day och kvällarna på Karaoke söndagarna är något jag sent kommer att glömma.
http://www.thegeorgepayne.com

Gopal
Gopal är en vegansk restaurang/deli på Plaza George Orwell (Escudellers) i Barri Gótic. Det är restaurang, hämtmatsställe och deli, där man även kan köpa med sig burgare för att laga själv. Här finns de förmodligen godaste veganburgarna jag någonsin kommer att äta. Rekommenderar starkt shitake-burgaren.

Grácia
; är en stadsdel i Barcelona väster om L'Eixample (som för övrigt var en egen by fram till 1897) där du hittar de mysigaste barerna, hippiegaste människorna, mat och produkter från hela världen, tattueringställen och udda affärer. Finns även flera bra second hand/Vintage/unga designers affärer (bl.a. en på Travessera de Gràcia, mellan Torrent de l'Olla/Gran de Gràcia) och flertalet ekologiska mataffärer. Den indiska-liknande inredningsaffären Barite (Torrent d l'Olla 163) är helt klart värt ett besök.

Humana; är en bistånds second hand, liknande Emmaus eller Myrorna. Här är kläderna skänkta och billiga, men inte trashigt. Om man tycker affärerna på Rierra Baixa är lite för fancy är detta ett bra alternativ.
http://www.humana-spain.org/

Ikea; finns det två av i Barcelona: en i Badalona norr om stan och den närmast centrum i L'Hospitalet (ca 15 min med buss L94 eller L95 från Placa Catalunya). Här finns Botiga Sueca/La tienda Sueca - "den svenska affären", med massor av svensk mat, dryck och bakverk. Bästa botemedlet för en släng av hemlängtan!
http://www.ikea.es

Intermón Oxfam; är en kedja biståndsaffärer med rättvisemärkta inredningsprodukter/kläder. Fint och prisvärt, finns bl.a. på Roger de Llúria (L'Eixample) och Gran de Gràcia.
http://www.intermonoxfam.es

La Rambla; skall du undvika. Har du aldrig vart i Barcelona innan kan du gå den nån gång upp och ner, äta falafel på Maoz, kolla in saluhallen La Bouqeria och se på gatuartisterna. Men annars är det mest skit, bara en massa turister och irriterande gatuförsäljare.

L'Eixample; är stadsdelen jag bott i och där skolan låg. Stadsdelen täcker större delarna av centrala Barcelona, men är inte överdrivet stökigt utan istället en hyfsat lugn stadsdel och bo i. All service finns runt hörnet och det är nära till de flesta saker i Barcelona, ett bra läge att utgå ifrån.

Lonely Planet; har vart oumbärligt för mig. Deras små fickformats-guider är informativa, aktuella och lagom stora. Där finns dessutom enklare kartor och insider tips för stadens alla sevärdheter, shopping, matställen, barer och nöjen. Jag köpte en likadan för Milano, vilket även där var till stor hjälp. Går på ca en hundralapp i närmaste bokaffär.

Manchester Bar
Manchester är två barer i Barcelona, en på Valdonzella i Raval och det ursprungliga originalet på Millans i Barrio Gótic. Som namnet kanske avslöjar handlar det här om brittisk pop och rock i högtalarna, en murrig fin stämning och affischer med allt från Bowie till Smiths. Här är bra att slå sig ned efter en lång shoppingtur eller innan utgången.
http://www.manchesterbar.com/

Maremagnum; är en medelstor (typ Arkaden i Göteborg) shoppinggalleria som har öppet på söndagar. Det ligger bra beläget i Port Vell, nära Ramblan/Barri Gòtic och stranden. Vägen ut (Rambla del mar) består av en öppningsbar bro, som ibland öppnas när båtarna inne i småbåtshamnen skall ut, här kan man sitta och glassa i solen med en kopp choklad från Starbucks, Ben & Jerrys glass eller frozen yoghurt från Danone (som alla har café inne i gallerian). Inne i gallerian finns de flesta bra affärer som H&M, Desigual, FCBotiga, Claire's, Zara, Mango m.fl. Ett bra alternativ om man inte vill ta sig till de större Arena eller Diagonal Mar som inte ligger i centrum.
http://www.maremagnum.es

Mat; I affärerna "Supermercados" kan du lätt (speciellt som vegetarian som gillar bönor) få ihop en bra måltid billigt. Finns små och störa affärer i mängder, i alla kvarter, de heter t.ex. Eroski, Mercadona, Día, Suma och de större Carrefour.

Montjuic; är ett berg som reser sig i södra stan, dit man kommer till fots, med cykel, med buss, bergbana eller gondollift. Uppe vid Castell de Montjuic får man den förmodligen bästa vyn över stan i hela Barcelona. Vid foten mot Placa Espanya ligger Fira Montjuic, Barcelonas mässhall där flera stora mässor hålls. En bit upp finner man Palau Nacional varifrån man får en fin vy över stan och där även Museu Nacional D'art de Catalunya (MNAC) är inhyst. Vid toppen av bergbanan/botten av gondolliften hittar man den f.d. simhopp-arenan från OS, numera en kommunal swimmingpool. För €6,50 får du simma i bräckt vatten med hela Barcelona som utsikt! Se även Font Mágica de Montjuic och Poble Espanyol.

Montserrat; är ett berg och utflyktmsål ca 3 mil utanför Barcelona där du kan besöka benedikterklostret, kyrkan i Santa Cova, vandra och njuta av den svindlande utsikten. Bra paketpriser för €46,20 eller €29.30 är både prisvärt och smidigt.
Montserrat på La lista

Museu Olímpic i de l'esport; är OS och sport museet, beläget uppe på Montjuic, bredvid OS arenan. Är man det minsta intresserad av sport är detta värt ett besök, med prylar från hela sporthistorien, all världens sporter representerade, OS facklor, affischer m.m.
http://www.museuolimpicbcn.cat

Nevermind; är stans bästa bar enligt mig. Det beror såklart på vad man gillar, men för mig är den mörka, ruffiga baren med skateboards och grafittimålningar oslagbart. Att de dessutom visar skatearvideos på storbildsskärm är dessutom ett stort plus. Här kan man fram till 22.30 köpa enliters cocktails (bl.a. mojitos) för €15 samt billig öl.

Olokuti; är en kedja rättviseaffärer. Här finns väskor och kläder av återvunnet material, rökelse, lite mat, godis och kokböcker, böcker och musik från hela världen m.m. Finns bl.a. en på Arena och på Asturies i Gràcia, den senare är större och mysigare.
http://www.olokuti.com

OpenCor; affärskedja som finns på flera ställen i stan, som har öppet på söndagar och sent på vardagar (till skillnad från de vanliga mataffärerna). Här finns allt du kan tänkas behöva; mat, efterrätter, snabbmat, kex, godis, leksaker, verktyg, hygienprodukter, djurmat, bageri, möjlighet att ladda mobilen...

OpenCor har stängt samtliga affärer i Barcelona, istället får man vända sig till de små nattöppna Supermercats.

Parker; Barcelona översvämmas inte direkt av parker och grönområden, men det finns några guldkorn. Största parken i centrum är Parc de La Ciutadella, inte jättestor men ett tillhåll för många stadsbor som vill sky trafiken en stund. Här ligger även stadens zoo, katalanska parlamentet, en kyrka och naturhistoriska museet. Det är här jag sprungit varje vecka och grusvägarna inne i parken är hur som helst bättre än stadens asfalterade gator. Nära centrum ligger ju också Montjuic, som är stort och även bjuder på motionsspår (läs mer på Montjuic). Väster om stan hittar vi Park Guell och strax söder om den även området kring Tibidabo, Parc Municipal, en bit norrut ligger Vall d' Hebron och Horta där du finner flera allmäna idrottsplatser.

Patatas Bravas; är en tapasrätt bestående av små klyftpotatisar med stark sås (salsa brava) och här i katalonien har man också majonnäs på. Det är ett vanligt tilltugg en kväll på en bar när man bara vill ha nått litet - och dessutom väldigt gott (kan dock variera från ställe till ställe). Bra patatas bravas får du på Orange Bar (Pau Claris, dessvärre är stället i övrigt ganska tråkigt) och lite billigare men goda på Pans (se ovan).

Placa Reial; är en liten oas bredvid den stökiga La Rambla (ca halvvägs nerför Ramblan och in mot Barri Gòtic). Här ligger flera mysiga caféer/restauranger/barer (bl.a. Santamonica), vandrarhemmet Kabul och jazzklubben Jamboree.

Poble Espanyol de Barcelona
Poble Espanyol byggdes till världsutställningen i Barcelona 1929 och är ett Spanien i miniatyr. I första hand ett levande museum, men också hantverksmarknad och restaurangområde. På helgerna har området öppet inpå natten och förvandlas till ett stimmigt barområde. Det är definitivt värt en titt!
https://www.poble-espanyol.com/en

Portal del Àngel; är en paralelgata till Ramblan som slingrar sig in i Barri Gòtic. Här finns bl.a. Pull and Bear, en stor H&M med Divided, två Zara, Corte Inglés, Happy Books, Claire's, New Yorker, Pans, Quicksilver m.m. Bra för klädshoppingrundan!
Google karta

Pull and Bear; en spanska klädkedja med ungt mode och bra priser. Jag har blivit väldigt kär i denna affären med dess fina basplagg, kjolar och klänningar. Ett bra alternativ istället för att alltid springa på H&M. Ligger bl.a. en på Portal del Àngel.
http://www.pullbear.com

Restauranger; förutom flertalet tapasställen finns såklart det en del restauranger i olika prisklasser. Ett par bra alternativ är den mexikanska restaurangen La Coronela (boka bord!) på Consulat de mar (Port Vell/Barceloneta) och Happy på Rambla Catalunya (nära Placa Catalunya). Stängt!
Se Vegetalia, Woki och Gopal.

Skatekulturen; har ett starkt fäste i Barcelona. Som en av Europas största skatearstäder så har detta inflytande över hela samhället, många vägar är anpassade efter cyklister/skateare, det anordnas evenemang och allt från de små barnen till medelsvensson medelålder åker inlines, longboards och skateboards. Vill man kolla in skateare, eller prova själv, kan Placa Universidad, Placa dels Àngels i Raval och strandpromenaden vara bra alternativ. Badalona, en bit norr om stad är något av ett "skaters-paradise", med sin långa lugna strandpromenad och fina fräscha skatepark. Hit hittar inte så många turister så det är ett tips både för bad och skate!
Se fler bra skateställen i Barcelona här. Se även Nevermind.

Snabbmat; I Barcelona finns alla de vanliga snabbmatsställena som McDonald's, Burger King och KFC plus flertalet kebabställen. Dock skall jag rekomendera två andra ställen; Maoz och Pans & Company. Maoz är en falafelbar som har stans godaste falafel, med hummus, hemgjorda, goda pommes och med så mycket sallad du får plats med. Fantastiskt helt enkelt! Ligger en på ramblan, vid Liceu och en till på Ferran. Pans & Company är en snabbmatsrestaurang, men istället för de där feta, slafsiga burgarna serveras här baguettemackor med fräscha ingredienser och man kan få patatas bravas istället för pommes. Pans ligger lite överallt i stan, i varenda stadsdel.

Språk; Barcelona ligger, som ni säkert vet, i Katalonien och här pratas förutom spanskan även det lokala språket katalanska. Katalanska liknar till viss del spanskan, men har också inslag av t.ex. franska (p.g.a. av det geografiska läget). T.ex. så heter tack "Gràcies" (på spanska: Grácias) eller "Si us plau" (på franska: s'il vous plaît). Jag har inte upplevt det som ett problem med tvåspråkigheten, varken för mina studier eller för att ta sig fram i samhället. Alla katalaner pratar perfekt spanska också och det mesta i samhället är tvåspråkigt (på turistsakerna minst tre). 

Starbucks; finns det ett 20 tal av i Barcelona, inne i stan väldigt tätt. Det är långt ifrån det billigaste caféet, men det med störst utbud och godast. Fräscha sallader och flertalet goda bakverk, kaffe, frappuccinos, varm choklad, te, kalla drycker m.m. Rekomenderar de vid Maremagnum, Comtal, och Placa Catedral.
http://www.starbucks.com

Tapas; Såklart finns här massor av tapas - det är ju i Spanien. Den bästa äter du på Txapela, på Passeig de Gràcia 58 eller på någon av de mysiga små restauranterna inne i stadsdelarna.
http://www.txapelarestaurant.com/

Tibidabo; är ett berg och nöjesfält med hundraåriga anor i västra Barcelona. Nöjesfältet är dyrt och mest för barnfamiljer och den som är fanatiker av gammla åkattraktioner (vill man till ett modernare och mer prisvärt nöjesfölt ligger Port Aventura en bit utanför stan). Men en promenad upp på berget bjuder på vacker natur, parker och en vacker vy över staden. Längst upp ligger en fin kyrka där man kan åka längst upp till toppen med den Rio-liknande Jesus statyn och få fin utsikt över stan.
http://www.tibidabo.es/en/homepage (nöjesfältet)

Vattnet; i kranen skall du inte dricka som turist. Det smakar både illa och innehåller bakterier våra magar inte är vana vid. Jag tänkte dock inte riktigt på det innan och började dricka vattnet från början. Magen var inte jätteglad första veckan, men nu är det inga problem alls. Jag tänker inte på smaken längre, vatten som vatten. Det är en smaksak helt enkelt, de flesta andra (inklusive flertalet av spanjorerna själva) dricker flaskvatten. Men ekologiska jag kan ju inte riktigt stå för det ;)

Vegetalia
Vegetalia är en kedja med tre vegetariska restauranger i Barcelona. Utbudet är helt vegetariskt och med en hel del veganskt. Jag hade seriöst stora problem med att välja vad jag skulle äta för att allt var så fantastiskt! Att rekommendera är deras hemmgjorda iste. De tre restaurangerna ligger på Escudellers i Barrio Gótic, Emili Vendrell i Raval och Fossar de les Moreres i Born.
http://www.restaurantvegetalia.com/

Vintage/second hand; köper du i Grácia eller på La Riera Baixa i Raval. Det finns alltfrån de klassiska second hand plaggen till militärkläder (på t.ex. Holala! på La Riera Baixa), badkläder m.m. Se även Humana.
La Riera Baixa på Barcelona-tips 

Woki; är en kedja på tre restauranger i Barcelona (Catalunya, Barceloneta och Marimón). Här serveras stans godaste nudlar där du själv bestämmer ingredienserna och dessutom är allt ekologiskt. Får bara inte missas! Numera finns även hamburgare och annat i utbudet. Fortfarande lika bra!
http://www.tribuwoki.com/restaurantes/


Kramar,
Elise

Trackback
RSS 2.0