"Adios, adeo y amén" del fyra: Gracias a todos, y unos especialmente...(en español y sueco)

Till sist,
vill jag säga ett stort TACK till alla de som hjälpt mig under min resa, som funnits där, hjälpt mig, partat med mig eller pluggat med mig. Eftersom några av dessa personer inte kan svenska tar vi detta först på spanska:

---

A ver, quiero decir gracias a unas personas que me ayudaron y estuvieron buenas amigos, en clase, en clubs o otros lugares.

A primer,
las personas que estaba mucho tiempo conmigo en clase, como Shakira (Hyeong Bin, también para los noodles fantásticos!), Bobae, Sandra, Xingyi, Fabian y Kevin.
Otras estudiantes en la escuela, como Johanna, Sofie, Victor, Dom, Titiine, Pauline y Maria.
Profesores, como Margarita, Xavi y Natalia quines tenía en la mayoría de los clases.

Personas que vivían conmigo en Bruc 84, como Emanuel, Tomas, Margaret y Keiko.

Matilda, Olga y Eirin, para las noches fantásticos en las fiestas. ¡Nunca voy a olvidar nuestros vecez en Apolo y George Payne con mis chicas snusk!

Karlotta, para nuestras cenas divertidas en Schilling, los paseos después y conversaciónes interesantes.

Los Scouts del Skues, para unos encuentros muy divertidos y interesantes y para tener paciencia con mi español. ¡Os voy a echar de menos!

Al final,
Mis padres para ayudarme con consejos y tener paciencia conmigo.
Mi hermano para nuestra semana divertida y aventurado en abril.
Louise y Mie, para nuestros días juntos que me necesitaba y disfrutaba mucho.

Todos mis amigos, cercanos y lejanos, angelheads, lectores del blog y la gente de Barcelona.

GRACIAS!

---

Först och främst,
de som jag gick i samma klass som under lång tid, som Shakira (Hyeong Bin, också för de fantastiska nudelrätterna!), Bobae, Sandra, Xingyi, Fabian och Kevin.
Andra studenter på skolan, som Johanna, Sofie, Victor, Dom, Titiine, Pauline och Maria.
Lärare, som Margarita, Xavi och Natalia, som jag har haft mestadelen av tiden.

Personer som bodde med mig på Bruc 84, som Emanuel, Tomas, Margaret och Keiko.

Matilda, Olga och Eirin för några fantastiska partynätter. Jag kommer aldrig att glömma gångerna på Apolo och George Payne med mina snuskebrudar!

Karlotta, för våra roliga middagar på Schilling, promenaderna efterråt och intressanta konversationer.

Skues scouterna, för några roliga och intressanta möten och för att ni hade tålamod med min spanska. Jag kommer att sakna er!

Till sist,
Mina föräldrar, för goda råd och för att ha haft tålamod med mig.
Min bror, för våran roliga och äventyrliga vecka i april.
Louise och Mie, för våra dagar tillsammans som jag behövde och njöt av i fulla drag.

Alla mina vänner, nära och långt bort, angelheads, bloggläsare och Barcelonas befolkning.

TACK!

Kramar,
Elise

"Adíos, adeo y amén" del 3 - Lördagslistan - The final results

Tredje delen i mitt avskedsinlägg blir att lägga ut den allra sista lördagslistan, en samling av alla de låtar som av någon anledning betytt någonting för mig under min Barcelona-vistelse. De flesta har förekommit på andra lördagslistor, men en del har dykt upp av andra anledningar.

Så, för sista gången, här kommer lördagslistan:

The final results - Lördagslistan 2011.06.04

Kramar,
Elise


"Adios, adeo y amén" del två: ¿ventaja o desventaja?

Som en andra del i mitt fyr-delade avskedsinlägg skall jag ta upp de saker jag kommer sakna - inte sakna, med Barcelona som stad, vistelsen m.m.

+ = sakna
- = inte sakna

+ Apolo
+ Nevermind
+ George Payne
+ Lärarna på Babylon
+ Skues scouterna
+ Starbucks
+ Rullskridskoturerna längs stranden
+ Fina nätter & dagar med fina människor
+ Shakiras nudlar
+ Fotbollsglädjen

- 1 och 2 cents mynten, totalt värdelösa!
- Spanskt kranvatten
- Stadstrafiken utanför fönstret
- När värmen vart för varm
- Ramblan
- Storstaden
- Tunnelbanan
- Att lilla, platta slingan i Ciutadella var enda vettiga motionsslingan på gångavstånd
- Spanjorernas icke sinne för service
- Subjuntivo

Kramar,
Elise


Viajamos a casa..¿o qué?

NU är jag äntligen hemma i Landvetter igen, i den ljusbruna villan på Blåbärsvägen. Otroligt! Och det var ingen vanlig hemresa, I'll tell you. Igår eftermiddag var vi på Poble Espanyol och 12 timmar senare låg vi på ett flygplatshotell utanför Köpenhamn och undrade mest hur vi hamnade där...


Vi var i god tid vid flygplatsen, hade förvånansvärt inte övervikt(!) och kom igenom säkerhetskontroll utan problem. Nu hade vi några timmar att slå död på, låg i skuggan och läste, pratade, köpte godis, macka m.m. När det väl var dags för boarding kom ett enormt tråkigt besked; flyget försenat 2 timmar, med andra skulle vi missa vårt flyg från Kastrup till Göteborg, vilket var det sista den kvällen. Jag tog det inte direkt så lätt, tänkte att nu när jag vart borta i 5 månader kan jag väl fan få komma hem!! Men inte mycket att göra åt, vi väntade och väntade. ca 21.10 lyfte planet från Barcelona, som skulle lyft 19.15. Strax före tolv landade vi på Kastrup, en halvtimme efter vi skulle vart framme på Landvetter.
Vi begav oss till transferservice där vi fick biljetter till nästa morgon och hotell för natten. Vi fick åka metro ett par hållplatser och sedan checkade vi in på Park Inn Radisson. Dusch och brittiska antikrundan på SVT blev det innan vi somnade för några timmar.

På morgonen åt vi hotellfrukost, pannkakor blev det för mig :) och sedan åkte vi tillbaka till flygplatsen där vi slutligen kom på ett flyg hem till Landvetter. Där hämtade morfar oss och vi knödde in oss själva och all packning i den röda volvon.

Nu sitter jag vid den sega datorn med snabbt internet i Albins rum. Hemma. I alla fall ett par månader till.

Kramar,
Elise

(strax kommer de allra sista avskedsinläggen med ett och annat ;))


La lista del 9: Conclusiónes

Nu är La lista avslutad och såhär blev resultatet:

·         Diagonal Mar
·         Poble Espanyol
·         Montserrat
·         CosmoCaixa
·         Camp Nou experience
·         Museu de cera
·         Las Golondrinas
·         Åka spårvagn
·         Badalona
·         Chokladmuseet

Camp Nou Experience och Badalona hanns inte med av tidsskäl, men jag kände att jag hann göra allt det jag absolut ville hinna med. Är nöjd med min lista och hoppas jag inspirerat andra om fina utflyktsmål i Barcelona :)

Kramar,
Elise


La lista del 8: Poble Espanyol de BarcelonaSista dagen i Barcelona spenderades med att avverka ännu en punkt på La lista: Poble Espanyol ("den spanska byn" på katalanska). Det är en liten by, belägen på Montjuic där man byggt upp miniatyrer av hus från olika delar av Spanien. I husen inhyses små affärer, mycket hantverk; smycken, keramik, glas m.m. men även lite udda som en där de tillverkade gitarrer. Här ligger även en av Spaniens få kvarvarande handblås glashyttor.
Det är otroligt mysigt att gå omkring några timmar inne bland husen och kika i affärerna. Vi åt även lunch inne på en av restaurangerna innimellan husen. Kostar dryga 9€ i inträde för vuxen (6,60€ för studerande med student-id, 5,60€ för jobbsökande), men tycker man om hantverk och fina hus kan det vara värt det.

Kramar,
Elise

La lista del 7: Montserrat - como velero de Åre y cabeza de arena


Påväg upp till Montserrat

Kyrkan vid Santa Cova

Benedikterklostret i Montserrat

Uppe på över 970 meters höjd vid Sant Joan

En hjärtbuske vid FGC stationen


Under söndagen blev det en utflykt till berget Montserrat (katalanska för "sågtandat berg") ca 3 mil utanför Barcelona. Det är ett populärt utflyktsmål för turister som stannar en längre tid och även för helgutflykter för Barcelonaborna själva.
Berget har ett väldigt karakteristiskt utseende (se bilder), liknande raukar eller Grand Canyon.

Det är väldigt vackert, med utsikt över hela bergsområdet. Det finns vandringsleder, både långa och korta för flerdagarshajker eller dagsutflykter. Transporter finns det annars gott om och det där med biljetter är en liten vetenskap;
Vi köpte Tot Montserrat (hela Montserrat på katalanska) kortet där allt du behöver för din Montserrat ingår (vi använde inte ens plånboken på hela dan!) alltså:
- Metro i Barcelona, t.ex. till Placa Espanya varifrån tåget går
- Tåg (FGC - Ferrocarril) Placa Espanya - Montserrat, tur och retur
- Linbana från Montserrat Aeri ELLER bergståget "Cremallera" från hållplatsen efter. Vi åkte linbanan efter rekomendation från turistbyrån i Barcelona. Tur och retur.
- Fri åkning med de två bergbanorna uppe på berget; Santa Cova (ner till kyrkan Santa Cova) och Sant Joan (brant upp på berget, varifrån man kan gå upp till de högsta punkterna).
- Inträde till museet, ett konstmuseum. Som vi dock skippade.
- Inträde till Montserrat Audiovisual area, ett slags museum med filmer och inspelningar från klosterlivet. Även detta skippade vi.
- Self service lunch på en restaurang
.
= 38€/person (- 10% om du åkt med turistbussen). Köps på turistbyrån i Barcelona.

Finns även ett kort där bara transporterna ingår som kostar 23€/person. Köps på turistbyrån eller i metro-biljettsautomaterna i hela Barcelona.
Finns även dagsturer med buss från Barcelona där man även besöker kuststaden Sitges, detta är betydligt dyrare; 69€/person.

Vi gick mest omkring, vandrade på de fina stigarna och njöt av utsikten. Men här finns nått för alla och det märktes på besökarna där, allt från barnfamiljer till pensionärsgäng. Är du en längre tid i Barcelona är det verkligen att rekomendera :)

Kramar,
Elise


Las últimas noticias...

Nu har det hänt en hel del de senaste dagarna! Kort skrivet;
I torsdags gjorde jag min slutexamen på skolan. Det gick bra, tog gott om tid på mig och kände mig nöjd :) Efter skolan mötte jag upp med mamma och pappa nere vid Ramblan, vi fikade och handlade middag för kvällen som vi sedan åt hemma i deras i lägenhet.
Igår, fredag, hade jag min sista dag på skolan. Det var skönt men såklart också lite sorgligt. Sa hej då till Xavi, Margarita, David, Natalia och de andra lärarna jag haft plus mina fina klasskompisar. När jag för sista gången hoppat ner från trappan på Bruc 69 begav jag mig hemåt och väntade på mamma och pappa. När de kommit gick vi till fiket på hörnet vid skolan och åt lunch innan vi tog itu med mitt packande av alla saker på rummet. Det tog sin lilla tid och när vi slutligen fått ihop allt, fixat taxi och tagit oss till andra lägenheten och fått upp väskorna var vi alla jättetrötta. Jag tog en tupplur innan vi gick till Txapela och åt tapas, firade pappas födelsedag(!) och att jag klarat av skolan.
Idag, lördag, har vi gått omkring i El Born, Barceloneta, ätit lunch på Woki m.m. Nu skall vi bege oss för att se Font Mágica vid Montjuic och imorn åker vi till Montserrat :)

Kramar,
Elise

Sólo corto

Nu har mamma och pappa anlänt till Barcelona, vi har ätit lunch tillsammans och installerat dem i lägenheten de skall bo i :) Nu skall jag plugga några timmar innan vi ses igen för middag på Happy!

Kramar,
Elise

RSS 2.0